2016 yılında Elon Musk tarafından kurulan ve beyin çipi üzerine çalışan Neuralink şirketinden, sonunda merakla beklenen görüntüler geldi. Ocak ayında beynine çip yerleştirilen hastanın görüntülerini paylaşıldı.
Musk, Neuralink beyin çipini bilgisayar imlecini kontrol eden ve sadece düşünce gücüyle video oyunları oynayabilen ilk kişinin çarpıcı görüntülerini paylaştı.
Videoda, Neuralink’in ilk insanlı deneyinde yer alan ve belden aşağısı felçli olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh’ın, yalnızca düşünce gücüyle satranç oynadığı görüldü.
— Neuralink (@neuralink) March 20, 2024
SADECE DÜŞÜNCE GÜCÜYLE…
“Ekrandaki imleci görüyor musun? Benim… Beyin gücüm” dedi tekerlekli sandalyesinden.
Klipte Arbaugh’a bir Neuralink mühendisi de eşlik ediyor ve hastadan bilgisayar faresini telepatik olarak nasıl hareket ettirebildiğini açıklamasını istiyor:
“Birkaç farklı şey deneyerek başladık. Temel olarak ‘hayali hareket’ dediğimiz şeyden ‘hareket girişimine’ geçtik ve hareket etmeye çalışmakla başladık. Bu, bilgisayar imlecini sola ve sağa hareket ettirmeyi düşünmeyi gerektiriyordu ve oradan itibaren bu benim için sezgisel hale geldi.”
Teknolojiyi, Star Wars’taki ‘The Force’ kullanımına benzeten Arbaugh, kendisine ekranda bir yere bakarak imleci hareket ettirmenin öğretildiğini söyledi:
“İstediğim yere gidiyordu, çok çılgın bir deneyimdi… Çılgınca.”
“YAPILACAK ÇOK İŞ VAR”
İmplanta sahip olmanın en sevdiği yönlerinden birinin artık video oyunları oynayabilmesi olduğunu söyleyen Neuarlink’in ilk insan hastası, çipe alışır alışmaz artık implantın şarjı bittiğinde oynamayı bıraktığını itiraf etti.
Arbaugh, videonun sonunda Neuralink implantının mükemmel olmadığını ve bazı sorunlarla karşılaştığını da belirtti: “Kimsenin bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmesini istemiyorum, hâlâ yapılacak çok iş var. Fakat bu benim hayatımı çoktan değiştirdi. Bence insanlar üzerinde deneyler yapmayı düşünen ya da bu konuda yardımcı olmanın bir yolunu bulmayı düşünenlerin üzerlerine düşeni yapmaları gerekiyor. Bu işe girmemin nedeni bu, çünkü sadece yardım etmek istedim. Dünyayı değiştireceğini düşündüğüm bir şeyin parçası olmak istiyorum.”
Arbaugh, videoda sekiz yıl önce omuzlarından aşağısının felç olmasına neden olan bir dalış kazası geçirdiğini, hayatını değiştiren kazadan önce Texas A&M’de Harp Okulu öğrencisi olduğunu anlattı. Ayrıca Neuralink’teki ameliyatının çok kolay olduğunu ve korkulacak bir şey olmadığını söyledi.
30 DAKİKA SÜRÜYOR VE UFAK BİR YARA İZİ BIRAKIYOR
Musk birkaç hafta önce Neuralink’in ilk insanlı deneyi sonrasında hastanın, sadece düşünerek fareyi ekranda hareket ettirebildiğini söylemişti: “İlerleme iyi ve hasta, farkında olduğumuz sinirsel etkilerle birlikte tamamen iyileşmiş gibi görünüyor.”
Bu hafta da ünlü milyarder, Arbaugh’un telepatiyi kullandığı klibini yayınlayarak şirketinin başarısını adeta tüm dünya ile paylaştı.
Neuralink teknolojisi, beynin hareket etme niyetini kontrol eden bir bölgesine beyin-bilgisayar arayüzü implantını cerrahi olarak yerleştirmek için bir robot kullanıyor. Sistem, dikiş makinesi benzeri bir robot tarafından beyne dikilen küçük esnek ipliklere bağlanan bir bilgisayar çipinden oluşuyor.
Operasyonda robot, kafatasından küçük bir parça çıkarıyor, iplik benzeri elektrotları beynin belirli bölgelerine bağlıyor ve dikiyor. Geride ise sadece küçük kesiden ufak bir yara izi kalıyor.
Musk, uygulama işleminin sadece 30 dakika sürdüğünü, genel anestezi gerektirmediğini ve hastaların aynı gün evlerine dönebileceklerini söyledi.
DEFALARCA ELEŞTİRİLMİŞTİ
Neuralink, ilk insanlı deneyinde başarılı olmadan önce pek çok çalışma yaptı. Geliştirilen teknolojinin test edilmesi için binlerce hayvan ile çalışıldı. Hatta şirketin çipleri maymunlar üzerinde test etmesi sert eleştirilerle karşılanmıştı.
Basına yansıyan haberlerde Neuralink’in denek olarak kullandığı hayvanların ölüm raporları tepki çekmişti. Raporlarla beraber, maymunların uzuvlarının bir kısmının kesildiği ve defalarca kusma ve ishal vakalarının görüldüğü ortaya çıkmıştı.
Teknolojiyi test ederken aralarında koyun ve domuzların da bulunduğu en az 1.500 hayvanın öldüğü belirtilmişti.
Ancak 2023’te ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Neuralink’e, domuzlar, koyunlar ve maymunlar üzerinde yüzlerce test yapmasının ardından cihazın insanlar üzerinde denenmesi için onay verdi.
GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024SPOR
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024GÜNDEM
08 Ekim 2024