Avrupa Adalet Divanı’nın, Avrupa Süper Ligi projesine yönelik verdiği kararın, dünya sporunda yeni turnuvalara kapı açması bekleniyor. Avukatlar ve yöneticiler, ayrılıkçı bir girişim olan Avrupa Süper Ligi de dahil olmak üzere, hukuki emsallerin, diğer spor branşlarında yankı yaratabileceğini söyledi.
Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı karar, futbolun yönetim organları UEFA ve FIFA’nın Avrupa Süper Ligi’ne karşı kullandığı yetkilerin hukuka aykırı olduğunu ilan ederek dünya futbolunu şaşkına çevirdi.
Real Madrid’in başkanı ve Avrupa Süper Ligi projesinin baş mimarı Florentino Perez, Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı kararı “Bu gün bir öncesi ve sonrasına işaret edecek. Futbol tarihi ve spor tarihi için büyük bir gün.” sözleriyle değerlendirdi.
Öte yandan, buz pateni ile ilgili bir davada verilen bir diğer karar, yönetim organının Dubai’de onaylanmamış bir yarışmada yarışmak isteyen sporcuları uygunsuz şekilde cezalandırmakla tehdit ettiğini doğruladı.
Birlikte ele alındığında, bu iki karar spor kuruluşlarını sıkı bir şekilde rekabet hukuku kapsamına sokarak, uluslararası federasyonların turnuvalarını rakiplerine karşı savunmak için sahip oldukları yetkilerin altını oymakta.
“YENİ ORGANİZASYONLAR DOĞABİLİR”
Financial Times’a konuşan spor avukatı Simon Leaf, “Bu kararlar spor dünyasında şok etkisi yaratacak” dedi ve kararların sektördeki rakip gruplar için sevindirici bir haber olduğunu ve yakın gelecekte yeni organizasyonların ortaya çıkmasına yol açabileceğini sözlerine ekledi.
RİYAD’IN HAKİMİYET ÇABASI
Spor federasyonları, Suudi Arabistan’ın varlık fonu tarafından desteklenen ve ABD merkezli PGA Tour’un üstünlüğünü tehdit eden bir golf turu olan LIV gibi ayrılıkçı turnuvaların ortaya çıkışıyla nasıl başa çıkacakları konusunda boğuşuyor. Golf dışında Riyad, futbol ve motor sporlarından boks ve karma dövüş sanatlarına kadar küresel spora milyarlarca dolar akıttı.
YENİ ARAYIŞLAR İLK DEĞİL
Ayrılıkçı ligler yeni bir fenomen değil. Formula 1, 2009’da takımların kendi rekabetlerini oluşturma çabalarını savuştururken, futbol geçmişi 100 yıldan eski olan İngiltere, futbolu Premier Lig adıyla 1992’de yeniden şekillendirmişti. Tenis gibi sporlar, oyuncuların kulüplerle sözleşmesi olmadığı için bölünmeye açık olarak görülmüştü. Bazı bisiklet takımları da yeni bir format arayışına girmişti.
STATÜKO İÇİN TEHDİT YOLU
Yönetim organları ve yarışma organizatörleri statükoyu korumak için sık sık kural kitaplarına başvurarak sadakatsizliği cezalandırmakla tehdit etti.
Yenilik arayanlar ise, buna mahkemeler aracılığıyla karşılık verdi ve yerleşik güçleri Avrupa ve ABD’deki rekabet yasalarını ihlal etmekle suçladı. Hukuk uzmanları, Avrupa’daki iki kararın, spor federasyonlarının faaliyet gösterme biçimlerini değiştireceğini söylüyor.
Spor hukuku alanında uzmanlaşmış bir İngiliz avukat olan Nick De Marco, birçoğu yayın anlaşmalarından milyarlarca dolar gelir elde eden spor kuruluşlarına hukuk sisteminin bakış açısında bir “rüzgar değişimi” olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu söyledi:
Mahkemeler sporun büyük bir finans işi olduğu ve rekabet hukukuna uyması gerektiği gerçeğine uyandı. ‘Bir kartel olarak faaliyet gösteremez’ dedi. UEFA ve FIFA gibi kuruluşlar büyük nüfuza sahip devasa ticari operasyonlardır. ‘Biz spor kurumuyuz ve istediğimizi yaparız’ yaklaşımının arkasına saklanamazlar.
HIZLI BİR DEĞİŞİM BEKLENMİYOR
AB mahkemesinin futbolla ilgili kararının Avrupa futbolunda hızlı bir yeniden şekillenmeye yol açması beklenmiyor.
UEFA, kararın geriye dönük olduğunda ısrar etti ve Avrupa Adalet Divanı tarafından ele alınan konularda yenilikler yapılması için harekete geçildiğine dikkat çekti.
Kararın ardından bir basın toplantısı düzenleyen UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, kararı Avrupa Süper Ligi yanlılarına verilen ama içinde hiçbir şey olmayan özenle paketlenmiş bir Noel hediyesine benzetti. FIFA’daki mevkidaşı Gianni Infantino ise kararın “hiçbir şeyi değiştirmediğini” söyledi.
AVRUPA SÜPER LİGİ KARŞITLARI GÜÇLÜ
Futbolda yeni oluşuma karşı olan muhalefet hala güçlü. Taraftar grupları, ulusal ligler ve Avrupa hükümetleri, Süper Lig projesine karşı olduklarını dile getirmekte hızlı davrandı. Türkiye ve Avrupa’daki birçok kulüp, UEFA turnuvalarına olan bağlılıklarını dile getiren açıklamalar yaptı.
Ancak Avrupa Süper Ligi’nin arkasındakiler, kararın kendilerine değişim için bir yol açtığına inanıyor ve hemen UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’nin yerini almak üzere tasarlanmış yeni bir üç ligli format önerdiler.
Yeni yarışma için bastıran spor pazarlama ajansı A22’nin kurucu ortağı John Hahn, “Bence insanların bugünkü tutumları değişecek. Unutmayın, bu 70 yıllık bir tekel. Bu tür şeyler bir gecede ortadan kalkmaz.” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM
06 Aralık 2024SPOR
06 Aralık 2024GÜNDEM
06 Aralık 2024SPOR
06 Aralık 2024SPOR
06 Aralık 2024GÜNDEM
06 Aralık 2024GÜNDEM
06 Aralık 2024